Tarım Yapılan Arazi 130.000 Dönüm
EKONOMİK YAŞAM
Köyümüz toprak bakımından çok verimli bir araziye sahip. Bundan dolayı tarım bizler için son derece önemli geçim kaynağıdır. Bunun yanında hayvancılıkta ağırlıklı olarak yapılmakta ayrıca ekonomi deyince köyümüzde esnaflık yapan ve ticaret ile meşgul olan çok sayıda kişi bulunmaktadır.
TARIM
Halkımıza köy tüzel kişiliğine ve maliye yerleri dahi dönüm arazide tarım yapılmaktadır. Deniz seviyesi ile nerdeyse eşit olduğundan tarım daha çok yazın yapılmakta kışın az sayıda yer ekilmektedir. Bu açıdan bakıldığından tarım yazın ve yazlık ürünler dediğimiz domates, kavun, karpuz, biber başta olmak üzere pancar, buğday, mısır ve son yıllarda meyvecilik yapılmaktadır. Şimdi bu ürünlerin bir kaçı hakkında kısaca bilgi verelim.
Domates: Yazlık bir ürün ekim alanı çok olan oran olarak %70 ini domates teşkil eden, domates şubat ayının sonunda tohum olarak bahçelere, isimlendirdiğimiz yerlere ekilir ve büyük çaba sonucu yetiştirilir. Ve Nisan ortasından itibaren havası kurak geçerse tabi ki ekilmeye başlanır. Son yılarda domates çimlere bazı tohum firmaları tarafından alınmaktadır.
Domates sofralık ve fabrikalık olmak üzere iki cins ekilir. Etrafımızdaki domates fabrikalarının bulunması nedeni ile fabrika domatese ve salçalık domatese daha yoğun tek şekilde ekimi yapılmaktadır.
Kavun: Yazlık bir ürün yetişmesi domatese göre yetişmesi kolaydır. Kolaylığı aslında maliyeti düşük olmasında erken olması ve pazarlanmasında kolay olduğundan Karpuza göre daha çok tercih edilmektedir. Çeşitleri: Kır ağaç ve hazare az da olsa sölez’de ekilmektedir.
Karpuz: Domates ve kavuna göre daha kolay yetişen bir mahsuldür. Erken yetiştirmesine rağmen bazen piyasanın bir alan düşmesi sonucu verim olsa da kazancı az olduğundan fazla tercih edilmez fakat asla vazgeçilmez bir ürün…
Biber: Önceleri az ekilen biber son yılarda fabrikaların alması sonucu ekim alanı genişledi yetişmesi aslında zor bir ürün. Martta cümlenler toplanmaya ise eylül ayında başlanır. Ağustos ayında kapanda verilir. Fakat esas verim Eylül, Ekim olursa Kasım ayında bile toplanmaktadır. Ayrıca yazlık ürün olarak azda olsa patlıcan, Çarliston ve Demre biberi, dolmalık biber, kışlık ürün olarak Karnabahar, lahana, ıspanak, brokoli, marul, kelem ekilmektedir.
Mısır: Vazgeçilmez ürünlerin başında mısır vardır. Yemlik ve Tohumluk olmak üzere ekimi yapılmaktadır. Mayıs ayında ekilir ve kasım, aralık ayında hasat yapılır.
Pancar: En eski ürün devlet tarafından ektirilmeye başlanan pancar son yıllarda kota koyulması sonucu ekimi azalsa da hale ekimi yapılmakta…
Buğday: Gittikçe azalan bir ekim alanına sahip olan buğday araziyi dinlendirmek içinde ekiliyor.
Yonca: Buğday kadar ekilen bir ürün yonca en az tarlada dört yıl kaldığı için daha çok yeri bol olan ya da pek çiftçilik yapmayan tarafından ekilen bir ürün
AVCILIK
Ulu abat gölünün köyümüze yakın olması nedeniyle avcılıkta tam bir geçim kaynağı olmasa da köyden bazı kişilerin geçim kaynağı sayılır. İki tür hayvan çeşitlerinin avlanmasıyla yapılıyor. Balık ve Yaban hayvanı.
BALIKÇILIK
Tamamen Ulu abat gölü içerisinde yapılıyor. Gölde birçok balık çeşidi ve avlanma yöntemleri var. Başlıca balık çeşitleri:
1) Turna Balığı Saka, Kasık
2) Sazan Balığı Difana ve Basma
3) Yayın (Karabalık) Saka ve Holta
4) Feki Kızıl Kanat Sarpma, Holta, Disane
5) Çamırcı (Kadife) Difane Zıpkın
6) Dere Kafalı Difane
7) Sazan Kırması Sarpma, Holta Difan
8) Kerevit Sakulla
Avlanma Yöntemleri:
Turna:
Balık avcılığı yılın belirli aylarında yapılmaktadır.
YABAN HAYVAN AVI
Yaban Hayvanı avı gölde ve arazide yapılmaktadır. Yılın belirli günlerinde genel kışın yapılmaktadır.
Bu tür avcılıkta geçim kaynağı olarak değil amatörce bir şekilde yapılmaktadır.
Gölün İçerisinde genellikle avlanan hayvanlar yaban ördeği bazen yaban kazı, devamlı gölde yaşı yan Mekke kuşu bunların içerisinde en çok yapılan en detaylı şekilde yapılan yaban ördeği avı. Bu av için özel araçlar ve Güme diye tabir edilen kayık üzerine kapatılması sonucu içerisinde yaşanacak şekilde yapılır. Ve birkaç gün kalınır. Ve bu arada yaban ördeği avı içinde yapılır. Ayrıca gölde akşamüstü ve Sabah saatleri olmak üzere avlanmak yapılmaktadır.
Arazide ise en meşhur avcılık ise bıldırcın kuşunun avlanmasıdır. Bu av dada av köpekleri de kullanılır. Arazide gezinmek ile olur.
Konu av olunca avlaması yasak olan yasak olmayan hayvanlar vardır.
1)Avlanması Yasak olan yaban hayvanlar: Atmaca, Kuğu, Kaya Kartalı, Martı, Yeşil Bacak, Yaban Ördeği, Kerkenez, vs.
2)Avlanması Serbest olan yaban hayvanlar: Çakal, Tilki, Yaban Domuzu, tavşan, Sansar vs.
NOT: Av Sezonu Başlangıç Tarihleri
13 Ağustos Bıldırcın Av Sezonu
13 Ekim Yaban Ördek Av sezonu
MEYVECİLİK
Yeni yeni ekilmeye başlanan ve şeftali, Elma ve armut gibi meyveler ekilmektedir. Şeftali araziye pek uyum sağlayamadı. Elma ise daha iyi armut ise daha yeni.
HAYVANCILIK
Çevremizde hayvancılık büyük baş, küçükbaş ve tavuk gibi çeşitli hayvan grupları bakılmaktadır.
Büyük Baş: Sütünden ve etinden faydalanmak için bakılır. Eski yıllardaki kadar olmasa da kayda değer hayvan bakılmaktadır. Yılar önce kurulan ve hatta halkında parasal desteği ile kurulmuş olan Sütaş fabrikası nedeni ile hayvancılık köyümüzde yoğun bir şekilde yapılmaktadır.
Küçük Baş: Belirli kişilerin az sayıda koyun bakmaktadır.
Tavukçuluk: Köyümüzde dört adet kümes yeri var. Ve buralarda etlik piliç bakımı yapılmaktadır.
538 SAYILI ORMANKADI TARIM KREDİ KOOPERATİFİ
Kuruluş Tarihi:1932
Bağlı Köyler: Orman kadı köyü, Yeşilova belediyesi, Tepecik Belediyesi, Kum Kadı Köyü
PERSONEL: Müdür: Yaşar Nizam
MUHASEBECİ: Kemal Saka, Şahin Koca
YETKİLİ MEMUR: Osman Aslan
HİZMETLİ: Abdulkadir Bahadır
FAALİYETLERİMİZ: Yukarıda belirtilen köylerimiz işgal alanımız olup iştigal alanımızdaki köylerdeki çiftçilik yapan ortaklarımızın her türlü gübre, tohum, mazot, damlama, sulama hortumu ve müştemilatı idari zirai ilaç, zirai alet, Yem gibi ihtiyaçlarını ve nakli ihtiyaçlarını karşılar. Bunun yanında ortaklarımızın yetiştirdiği ürünlerin değerlendirilmesine katkı sağlar. Örneğin mısır alımı gibi…
Köyümüzdeki Diğer Ticari Yerler
Köyümüzde iki adet benzin istasyonu
Köyümüzde beş adet kahvehane
Köyümüzde dokuz adet bakkal
Köyümüzde üç adet berber
Köyümüzde bir adet internet kafe
Köyümüzde iki adet traktör Tamircisi
Köyümüzde bir adet kaynakçı
Köyümüzde bir adet Oto Elektrikçi
Köyümüzden olup Mustafa Kemal Paşada Ticaret Yapan iki adet Oto Galerisi Vardır.
Köyümüzde Eğitim
Bir adet ilköğretim okulu vardır.
Dini Yaşam
İki adet cami
Bir adet kuran kursu
Kamu Binası
Bir adet tarım kredi kooperatifi
SPOR FALİYETLERİ
Ülkemizde olduğu gibi köyümüzde de futbola ilgi hatsafa da aslında spor deyince akla
futbol geliyor. Köyümüzün spor Kulübü 1968 yılında şimşek spor ismi altında kurulmuştur. Spor kulübü deyince akla Şampiyonluk ve başarı geliyor. Kulübümüz bu alanda çok başarılı sonuçlar almış ve bunun karşılığı birçok turnuvadan kupa kazanmıştır. Bunların en sonuncusu 2006-2007 KARA OĞLAN turnuvasından kazandığı birincilik kupası olmuştur.
Turnuvalar Genellikle sonbaharda bir köyün düzlenmesi ve çevre köylerin katılımı ile yapılıyor. Bu turnuvalardan en önemlisi ulu bat futbol turnuvasını bu turnuvada çok başarılar elde etmiş ve kupalarda bulunmaktadır.